Wijzigen bestaande hypotheek

Wil je een extra hypotheek voor een verbouwing, juist extra aflossen of gaan jij en je partner uit elkaar? Een hypotheek wordt vaak afgesloten voor een langere tijd en tijdens je leven kan er veel veranderen. Dan kun je natuurlijk een nieuwe hypotheek afsluiten maar vaak is het ook mogelijk je bestaande hypotheek aan te passen.

  • Verbouwen
  • 2e Hypotheek
  • (Echt)scheiding
  • Overig

Op verschillende manieren kun je een verbouwing financieren.

Hypotheek verhogen

Heb je een hogere inschrijving op je hypotheek dan kun je zonder tussenkomst van de notaris je hypotheek verhogen. Tot maximaal het ingeschreven bedrag. Hou wel rekening met een nieuwe inkomenstoets en taxatie van je woning.

Tweede hypotheek

Een 2e hypotheek sluit je af naast je bestaande hypotheek. Om deze tweede hypotheek te regelen moet je wel naar de notaris.

Consumptief krediet

Wil je een klein bedrag extra lenen dan kan een consumptief krediet interessant zijn. Je hebt dan niet te maken met extra kosten als notaris- en taxatiekosten. Als je dit bedrag gebruikt voor de verbouwing van je huis is de rente, net als bij een hypotheek, fiscaal aftrekbaar.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Is je hypotheekbedrag lager dan € 265.000? En ga je verbouwen? Informeer dan naar de mogelijkheid om je hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Voor energiebesparende maatregelen tot € 8.000,- kun je bij hypotheken met NHG vaak wat extra lenen. Doordat je minder geld kwijt bent aan energie, houd je namelijk meer over voor de netto woonlasten.

Tweede hypotheek

Een 2e hypotheek is eigenlijk een extra lening op hetzelfde onderpand. Meestal ben je volledig vrij in de keuze van de hypotheekvorm en de rentesoort van deze extra hypotheek. Je hoeft de 2e hypotheek niet bij dezelfde hypotheekverstrekker af te sluiten, maar vaak zal het daar wel op neerkomen. Veel  hypotheekverstrekkers sluiten niet graag een 2e hypotheek af, als de eerste hypotheek bij een andere maatschappij loopt. Bij eventuele betalingsproblemen heeft de verstrekker van de eerste hypotheek namelijk voorrang en dat zou kunnen betekenen dat de tweede hypotheekhouder "achter het net vist". Dat extra risico dat de bank in zo'n geval loopt wordt meestal vertaald in een iets hogere rente.

Kosten

Een 2e hypotheek is meestal de voordeligste manier om een verbouwing of grote consumptieve uitgave te financieren. De hypotheekrente is namelijk een stuk lager dan de rente voor een persoonlijke lening. Omdat de rente in het geval van een verbouwing fiscaal aftrekbaar is, is lenen vaak voordeliger dan het betalen van een verbouwing met je spaargeld. Nog los van het feit dat je in het geval van een extra hypotheek de volledige beschikking over je spaargeld houdt. Het afsluiten van een 2e hypotheek heeft wel kosten tot gevolg, zoals afsluitkosten, notariskosten en taxatiekosten. Je moet een 2e hypotheek dan ook niet gebruiken voor het opnemen van kleine bedragen.

Uit elkaar

Wanneer je gaat scheiden, staat je wereld op z’n kop. Je moet veel (financiële) zaken regelen. De woning en de hypotheek zijn daar een belangrijk onderdeel van. Wie blijft er in het huis wonen? Is dit financieel ook mogelijk? Of moet je het huis verkopen?

Uitkopen

Ben je samen eigenaar en wil je de woning overnemen? Eventuele overwaarde van de woning dient dan onderling verrekend te worden. De bank bekijkt of het mogelijk is om alleen met jouw inkomen de (hogere) hypotheek te blijven betalen. Is het inkomen voldoende? In dat geval "koop" je het aandeel van je ex-partner en leg je dit vast bij de notaris in een akte van verdeling. Je ex-partner wordt vervolgens ontslagen uit hoofdelijk schuldenaarschap. Overdrachtsbelasting is in dit geval niet verschuldigd.

Alimentatie

Betaal je alimentatie voor je ex-partner, dan heeft dit gevolgen voor de maximale (nieuwe) hypotheek die je kunt afsluiten. Ontvang je alimentatie voor jezelf, dan kan dit als inkomen gezien worden.

Huis verkopen

Is het voor geen van beide mogelijk om in de woning te blijven wonen? Dan zit er niets anders op om je huis te verkopen. Heb je NHG en is de waarde van je woning lager dan de bestaande hypotheek? Onder strenge voorwaarden is het mogelijk je huis toch te kunnen verkopen. Hierbij wordt de resterende hypotheekschuld kwijtgescholden.

Voor meer informatie over dit onderwerp maak je een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs.

Wisselen van hypotheekvorm

Het kan zijn dat gedurende de looptijd van de hypotheek een andere aflossingsvorm beter bij je past. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Extra aflossen

Elk kalenderjaar kun je extra aflossen op de hypotheek die je hebt. Per leningdeel mag je een bepaald percentage extra terugbetalen. Meestal is dit 10% van de oorspronkelijke hoofdsom. Los je meer af, dan kan het zijn dat je een boete moet betalen.

Rentefaciliteiten

Soms is het mogelijk om rentemiddeling aan te vragen bij het kiezen van een nieuwe rentevaste periode. Hiermee worden dan direct je maandlasten verlaagd.

Bij rentebedenktijd heb je gedurende een bepaalde periode het recht de rente vast te zetten voor het dan geldende tarief. Vaak is dit het laatste jaar van een rentevaste periode. HIermee kun je dan zelf het juiste moment bepalen wanneer je de rente vast zet en ben je niet afhankelijk van een "vast" moment.

Of deze rentefaciliteiten ook voor jou mogelijk zijn hangt af van de voorwaarden die de bank hanteert. Doorgaans geldt een hogere hypotheekrente bij deze rentefaciliteiten.

logo NVMlogo Fundalogo SEHlogo vastgoedcertlogo NWWIlogo Kifid