Starterslening

Wil je voor het eerst een woning kopen, maar staan de hoge woonlasten je in de weg? Met de SVN Starterlening kun je, in de meeste gevallen, toch de woning kopen die je op het oog hebt.

  • Voorwaarden
  • Financiering
  • Gemeenten

Gunstige voorwaarden

De Starterslening, aangeboden door SVn en je gemeente, overbrugt het verschil tussen de verwervingskosten van de woning en het bedrag dat je bij de bank maximaal kunt lenen volgens de normen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De hoogte van de Starterslening hangt af van je inkomen, je eigen vermogen en de voorwaarden van de gemeente waarin je de woning koopt. Niet elke gemeente biedt de Starterslening aan..

De Starterslening heeft een rentevaste periode van 15 jaar en heeft een looptijd van maximaal 30 jaar. De eerste drie jaar hoef je geen rente en aflossing te betalen. Na deze periode ga je in principe wel rente en aflossing betalen. Wanneer je denkt de maandlast niet te kunnen betalen, dan kun je (tegen betaling) bij SVN een hertoets aanvragen en ga je een maandlast betalen die past bij het inkomen dat je op dat moment hebt, gekoppeld aan de dan geldende normen van de NHG.

De gemeente bepaalt

De gemeente waarin je de woning koopt heeft voorwaarden opgesteld waaraan je moet voldoen om voor de Starterslening in aanmerking te komen. Ook bepaalt deze gemeente de maximale hoofdsom van de Starterslening die je kunt krijgen.

Hoe ziet de totale financiering eruit?

De totale financiering bestaat uit een normale (eerste) hypotheek en de Starterslening. De (eerste) lening moet een rentevaste periode hebben van minimaal 10 jaar en kun je afsluiten bij een bank naar keuze. De Starterslening sluit je af bij SVN. Beide leningen moeten voldoen aan de voorwaarden van de NHG. Verder mogen beide leningen samen niet meer bedragen dan de verwervingskosten van de woning.

Afhankelijk van de gemeente kunnen verbeterkosten, achterstallig onderhoud of  meerwerk (bij nieuwbouw) meegenomen worden in de financiering. Aan de verwervingskosten zit een maximum bedrag. Dit wordt jaarlijks vastgesteld door de NHG. De gemeente kan deze grens ook lager vaststellen als de lokale woningmarkt daar aanleiding toe geeft.

Deelnemende gemeenten

In onderstaande gemeenten is het mogelijk om een Starterslening aan te vragen. Let op: per gemeente kunnen de voorwaarden anders zijn.

 

Bestaand

Nieuwbouw

Gemeente    
Best nee ja
Eersel nee nee
Eindhoven nee nee
Geldrop-Mierlo ja ja
Gemert nee nee
Heeze-Leende nee nee
Helmond ja ja
Laarbeek nee ja
Nuenen nee nee
Oirschot ja ja
Sint-Oedenrode nee nee
Son en Breugel ja ja
Valkenswaard nee nee
Veldhoven nee nee
Waalre nee nee
logo NVMlogo Fundalogo SEHlogo vastgoedcertlogo NWWIlogo Kifid